Ria Nagel

Verstillen in de polder
Als kind, ik zal zo’n jaar of 11 geweest zijn, vaarde ik eens met een roeibootje de polder in. Even ontsnappen aan het gezin – even alleen zijn. Het is een moment dat in mijn herinnering staat gegrift. Het zachte zonlicht, die lege verte, het water, het zachte ruisen van het riet, die zwarte voren in het land, en die lavende stilte …Het gaf me zo’n gevoel van rust en sereniteit van binnen. Het hoort echt bij mij, dat zoeken naar de stilte en het alleen zijn.

Draaikolk van activiteiten
Later in mijn leven, toen ik in mijn drukke praktijk voor logopedie en stottertherapie werkte, werd ik regelmatig heen en weer geslingerd tussen bijna overwerkt zijn en mijn behoefte aan rust en verstilling. Het gaat zo gemakkelijk: Hier een cursus volgen, daar een lezing geven, nog een werkgroepje of een oefengroepje. Administratie, verslagen. Aandacht aan partner, familie en vrienden willen geven… Voor ik het wist was ik meegezogen in een draaikolk van activiteiten die me voortdurend aan de gang hield.

Behoefte aan dwaaltijd
Dan kwam daarna vanzelf weer een grote behoefte aan ‘dwaaltijd’: Tijd waarin ik niets hoefde, waarin ik kon dromen en verstillen. Maar het me los rukken uit die activiteitenstroom kostte me steeds weer moeite. Een 4 daagse retraite in de natuur hielp me daar enorm bij: Een tijdoase, en vanuit die oase kon ik weer opnieuw voelen: ja dit is voor mij belangrijk, de essentie.  

Retraites helpen me mijzelf te hervinden
Sindsdien helpen retraites mij om te schakelen van ‘Wat vraagt de wereld allemaal?’ naar ‘Wat heb ik nodig?’. Dan verstil ik, kom tot rust en weet weer wat voor mij de essentie is.

Intussen ging het leven door, en ontdekte ik kracht van vragen
Vragen zijn magisch! Ze richten mijn waarneming. Ze sturen me op weg en tegelijkertijd laten me met ‘open handen’ staan. Vragen als:
Hoe vind ik vandaag een goed evenwicht tussen rust en activiteit?
Wat heb ik nodig om me goed te voelen?
Wat is mijn intentie voor deze dag?

Sinds 2013 begeleid ik met heel veel voldoening retraites. Levensvraag-Retraites en Stilte-retraites. Het is zo bijzonder een stille, veilige  ‘Ankerplaats’ te creëren waarin vrouwen zichzelf kunnen hervinden, hun richting kunnen bepalen, kunnen voelen wat ze nodig hebben.  Kunnen ‘ademen’ , ontspannen, genieten.  

Nog een paar wetenswaardigheden:
Sinds april 2015 ben ik afgestudeerd als meditatielerares (2 jarige beroepsopleiding tot professioneel meditatieleraar). Mijn meditatielessen zijn op basis van aandacht (mindfulness), zelfcompassie en lichaamswerk

Lichaam en Geest zijn innig met elkaar verbonden, daar geloof ik heilig in. Lichaamswerk, leren luisteren naar je lijf,  hoe ‘the mind’ het lichaam beïnvloedt … Het heeft al jaren mijn belangstelling.

Dagelijks start ik de dag met mijn ochtendritueel: meditatie en lichaamsoefeningen (mindfull stretchen, yoga). Zo start ik elke dag in contact met mezelf.

Hobby’s: fotograferen, gedichten maken, foto en beeld samenvoegen tot fotogedichten. Dansen (biodanza), lezen, wandelen, fietsen.

 

Anky Floris

 

Graag stel ik je hier ook nog mijn lieve vriendin en collega Anky Floris voor. Sinds 2016 beleid ik met zeer veel plezier samen met haar de retraites:

Laat zich leiden door de vraag Hoe heb ik meer lief?

*Is natuurgids en wandelcoach. Haar achtergrond is: communicatietrainer, schrijfster en kunstenares.

*Begeleidt bezinningsdagen in de Adelbertus Abdij met thema’s als verstilling, lichter leven, liefhebben… Ook geeft ze maandelijks stiltewandelingen.

*Maakt  levens-kunst en meeleef-kunst in de vorm van beeldhaiku©. Beeldhaiku zijn intuïtieve tekeningen uit één lijn, die door hun eenvoud een grote zeggingskracht hebben. In opdracht brengt ze voor mensen in die ene lijn hun persoonlijke Levenslijn in beeld.

*Ontwikkelde een online cursus –  Schrijf je Levenskunstdagboek  en wordt schrijvenderwijs gelukkiger –  voor mensen die naar handvatten zoeken om op een inspirerende manier dagboek te schrijven. Om zo meer kwaliteit in hun leven te brengen.

*Van haar hand verscheen het levenskunstspel. Dit bestaat uit 52 kaarten met daarbij een thema en 3 verdiepende vragen.  Deze vragen richten je aandacht op je mogelijkheden. Het levenskunstspel gebruikt ze tijdens haar wandelingen, bezinningsdagen en daar waar vragen je de weg kunnen wijzen.

Lees meer over Anky Floris:
www.ankyfloris.nl       

www.levens-kunst.com